Рецепт «Бездріжджова» закваска для домашнього хліба (без солоду, спеціальних бактерій та ферментів) с фото

«Бездріжджова» закваска для домашнього хліба (без солоду, спеціальних бактерій та ферментів)

Рецепт на 5 порций более 120 минут готовить не сложно очень дешевое блюдо

Я давно мріяла навчитися пекти хліб на заквасці. Але мене завжди зупиняло те, що для цього необхідно купувати спеціальні бактерії чи ферменти, та й роботи з такою закваскою завжди було багато, що дуже лякало. Але ось нарешті я знайшла ідеальну, на мій погляд, «бездріжджову» закваску, яка не вимагає особливих зусиль для її створення. Просто потрібно дотримуватися декількох правил, трішки довіритися своїй інтуїції і тоді у вас все обов'язково вийде!

Основні правила виведення «бездріжджової» закваски в домашніх умовах:

  1. Закваска стає повністю придатною для випічки хліба у всіх по-різному - у когось на це піде 7 днів, а у когось і більше 14. Все залежить від якості борошна, і температурного режиму в приміщенні де буде знаходитися закваска.
  2. Борошно обов'язково виберіть з високим вмістом білка. Також запасіться хоча б невеликою кількістю цільнозернового і житнього борошна. Вони можуть знадобитися для активації закваски.
  3. Поки закваска готується зберігати її необхідно при кімнатній температурі на видному місці. Накривати посуд з закваскою потрібно чимось нещільним, щоб був доступ повітря до закваски.
  4. Посуд важливо брати скляний або пластиковий, вузької форми, так заквасці легше буде активуватися.
  5. Візьміть собі за правило годувати закваску в один і той же час, наприклад вранці, відразу після того як ви прокинетеся. Годувати її потрібно раз на день.
  6. Готовність закваски можна перевірити декількома шляхами:
    • На ній утворюється «шапочка» на зразок тієї, яка утворюється в опарі для тіста. Закваска при цьому сильно збільшиться в об'ємі, в ній буде дуже багато бульбашок, які будуть надуватися і лопатися.
    • Візьміть чашку з холодною водою додайте в неї 1 чайну ложку закваски. якщо вона залишилася на поверхні води і не потонула, значить вона повністю готова.
  7. Іноді закваска може стати дуже активною навіть на 3-5 день, але не поспішайте її використовувати для випічки хліба, дайте їй ще декілька днів для «набирання сил».
  8. Тепер про запах. Правильна «бездріжджова» закваска практично не має запаху, лише легкий кисломолочний аромат. Якщо ж вона володіє яскраво вираженим кислим або дріжджовим запахом, значить вона або прокисла, або зіпсувалася.
  9. Готову закваску потрібно зберігати в холодильнику і діставати в міру потреби. Зберігати закваску потрібно щільно закритою. Якщо вона вам не потрібна для роботи, то діставайте її хоча б раз на місяць для підгодівлі, потім повертайте до холодильника. На поверхні закваски може утворитися шар води або кірка, це нормально. Перед підгодівлею цю воду і кірку необхідно буде прибрати, закваску добре перемішати. Якщо ви використовуєте її часто, то стежте за її кількістю в посуді - в разі якщо закваски залишилося мало, то дістаньте її з холодильника, дайте прогрітися до кімнатної температури і підгодовуйте протягом декількох днів, поки вона знову не збільшиться в розмірі. Весь цей час вона повинна перебувати поза холодильником.
Хліб з такої закваски виходить божевільно смачним, пишним, пористим і ароматним. Хрустка скоринка і ніжна м'якушка всередині - цей хліб дійсно ідеальний! А якщо врахувати, що в ньому немає дріжджів і використовуються лише натуральні та доступні продукти, то від цього він стає ще смачнішим.

Теги

мука, вода

Ингредиенты

  • борошно пшеничне - 60 г
  • борошно цільнозернове * - 1 ст л
  • вода кімнатної температури (некип'ячена) - 60 мл
  • борошно житнє ** - 60 гр

* борошно цільнозернове використовується лише один раз, в перший день

** борошно житнє додавати лише в тому випадку, якщо закваска слабо реагує на підгодівлю і їй потрібний потужний поштовх

Приготовление

  1. Дуже важливо вибрати правильний посуд для закваски. Ідеально підійде вузька і висока посудина зі скла або пластику. Не рекомендую брати широку тару, а також посуд з будь-якого іншого матеріалу. У вузькій посуді закваска набагато швидше і легше піднімається, в широкій їй наче «не вистачає сил». Обов'язково беріть досить високий посуд, щоб було місце заквасці збільшуватися в об'ємі. Визначившись з посудом, приступаємо до процесу заквашування.

    Готуємося до створення закваски
    Готуємося до створення закваски
  2. Висипаємо в посудину 60 г білого пшеничного борошна, 1 столову ложку цільнозернового борошна і додаємо туди ж 60 мл води. Вода має бути кімнатної температури і ні в якому разі не кип'ячена!

    Змішуємо воду з борошном
    Змішуємо воду з борошном
  3. А тепер дуже інтенсивно перемішуємо борошно з водою. Робимо це швидкими рухами протягом 2-3 хвилин.

    Інтенсивно перемішуємо
    Інтенсивно перемішуємо
  4. Потім накриваємо посуд поліетиленовим пакетом (в моєму випадку це шапочка для душу). Можна використовувати будь-яку не щільну кришку, важливо щоб у закваску надходило повітря. Залишаємо закваску на столі, біля плити, в зоні видимості. Важливо щоб ви про неї не забули, заглядали до неї, хоча б кілька разів на день. Ні в якому разі не залишайте її на прямому сонці або на підвіконні.

    Накриваємо шапочкою для душу
    Накриваємо шапочкою для душу
  5. Візьміть собі за правило, прокидаючись, відразу йти «годувати» свою закваску. Для цього знову беремо 60 г білого борошна і 60 мл води. Цільнозернове борошно більше додавати не будемо. Інтенсивно перемішуємо вміст посудини, знову накриваємо пакетом і відставляємо бродити до наступного ранку.

    «Підгодовуємо» закваску
    «Підгодовуємо» закваску
  6. Не лякайтеся, якщо відкривши закваску вранці, ви виявите на ній шар води або во

Оценка 5 / 5 на основе 18451
Домашняя
мука, вода
PT240M
PT240M
0

Подписаться на наш youtube канал - здесь

У этого рецепта есть видео:

Комментарии