
Цеппеліни (зрази картопляні по-литовськи)
Рецепт на 8 порций 60-120 минут готовить сложно блюдо недорогое варить Литовская кухня детям старше 3 лет подросткам беременным всем остальным на каждый день
Оскільки я родом з Прибалтики, то рецепти латиської та литовської кухонь часто були на нашому столі. Деякі страви прабабуся трохи змінила, але вони як і раніше були, є і будуть смаком мого дитинства. Хочу запропонувати Вам смачну страву литовської кухні: цеппеліни!
Теги
Ингредиенты
Для начинки:
- 500 г фаршу
- 2 цибулини
- спеції
Тісто:
- 10 великих картоплин
- 1 цибулинка
- спеції
- крохмаль
- кріп
Приготовление
4 картоплі відварити в мундирі та охолодити (хвала скороварці!, де це робиться за 5-7 хвилин). Решту картоплі натерти на найдрібнішій наждачній тертці (хвала комбайну, бо мій тато завжди це робив вручну). Туди ж натерти цибулинку. Після чого віджати картоплю через марлю у чашку. Віджати так, щоб маса була як м'яка глина, але й не волога. (жати картоплю досиніння обличчя не треба - нехай трохи соку в ній все ж залишиться).
приготувати тісто та начинку Відварену картоплю почистити і натерти на дрібній тертці. Туди ж додати віджату картоплю. Цибуля, яка була натерта туди ж, не дозволяє картоплі темніти. Посолити, поперчити. Додати крохмаль, який зібрався на дні чашки з соком (сік спочатку весь злити). Додати ще 1 ст. ложку крохмалю. Ретельно перемішати руками.
Для начинки фарш змішати з дрібно нарізаною цибулею та спеціями. Замісити.
викласти фарш на коржі з тіста Потім поставити велику каструлю з водою. Кинути туди лавровий лист, трохи посолити. Довести до кипіння.
На ліву руку викласти картоплю, розпластати по всій долоні, викласти зверху фарш та загорнути цеппеліни. Для заплаток можна взяти ще картоплі. Стінки цеппеліна не повинні бути тонкими, інакше потім у каструлі все розвалиться.
зліпити цеппеліни Потім обережно опустити у киплячу воду. Після цього ополоснути руки водою - це запобігатиме липкості від тіста і воно легко відставатиме від долонь
відварити Зліпити цеппеліни і все запустити «у плавання». Готувати 20-25 хвилин у киплячій воді. Потім обережно вийняти і покласти на тарілку.
подавати зі сметаною Можна прикрасити петрушкою і, за бажанням, смаженою цибулею. Подавати зі сметанкою!
або зі шкварками Варіант другий: фарш вже зварений (обсмажений), тоді цеппеліни варяться всього хвилин 5-7. Варіант третій: цеппеліни не варяться, а смажаться на сковороді до золотистої скоринки і потім тушкуються в каструльці до готовності (можна додати сметану). Так бабуся готувала найчастіше. Бо ризик того, що крохмалю все ж не вистачить і цеппеліни розваляться в каструлі, великий, але це справа техніки і тренувань. Цеппеліни зберігаються в холодильнику 3 дні, якщо їх ніхто раніше не з'їсть. Холодні варені цеппеліни дуже смачні на наступний день: обсмажити на рослинній олії і подавати знову зі сметанкою. Всім приємного апетиту!
Комментарии
Cпасибо!!!!!!
Спасибо большое за рецепт и испорченные продукты, девочки и мальчики не добавляйте крахмал в картошку его нужно предварительно разбавить в воде затем медленно вливать в кипящею воду помешивая...жаль что я это узнала до приготовления((( я всё испортила....
Мама в моем детстве очень часто готовила цеппелины, ну оочень вкусное блюдо. Я недавно нашла этот рецепт и приготовила мужу , он был в восторге. Я воспользовалась 3-тим вариантом. Обжаривала цеппелины, а потом тушила. я делала сметанный соус, пожарила лук, потом влила сметану и добавила специй (как мама).Советую всем! Очень сытное и вкусное блюдо.
Esli ne poluchaetsia, ne nado vinit avtora. Recept neploxoj. I s kraxmalom vsio xorosho. ZHivu v Litve vsiu zhizn i recept ochen blizok k originalnomu, tolko ja luk ne dobavliaju v kartofel. A kraxmal obiazatelno.
Советую поступить просто и вкусно, приготовьте из пюре и крахмала 50~50 получаются светлые и такие-же вкусные цеппилины. Ну из личного опыта, могу сказать. Что это не точный рецепты цеппилин, мы в Литве по такому рецепту не готовим.
готовится либо из тертого картофеля без вареного или вареный картофель с крахмалом ( без сырого) никто так не мешает 