 
                  
                Цеппеліни (зрази картопляні по-литовськи)
Рецепт на 8 порций 60-120 минут готовить сложно блюдо недорогое варить Литовская кухня детям старше 3 лет подросткам беременным всем остальным на каждый день
Оскільки я родом з Прибалтики, то рецепти латиської та литовської кухонь часто були на нашому столі. Деякі страви прабабуся трохи змінила, але вони як і раніше були, є і будуть смаком мого дитинства. Хочу запропонувати Вам смачну страву литовської кухні: цеппеліни!
Теги
Ингредиенты
Для начинки:
- 500 г фаршу
- 2 цибулини
- спеції
Тісто:
- 10 великих картоплин
- 1 цибулинка
- спеції
- крохмаль
- кріп
Приготовление
- 4 картоплі відварити в мундирі та охолодити (хвала скороварці!, де це робиться за 5-7 хвилин). Решту картоплі натерти на найдрібнішій наждачній тертці (хвала комбайну, бо мій тато завжди це робив вручну). Туди ж натерти цибулинку. Після чого віджати картоплю через марлю у чашку. Віджати так, щоб маса була як м'яка глина, але й не волога. (жати картоплю досиніння обличчя не треба - нехай трохи соку в ній все ж залишиться).   - приготувати тісто та начинку 
- Відварену картоплю почистити і натерти на дрібній тертці. Туди ж додати віджату картоплю. Цибуля, яка була натерта туди ж, не дозволяє картоплі темніти. Посолити, поперчити. Додати крохмаль, який зібрався на дні чашки з соком (сік спочатку весь злити). Додати ще 1 ст. ложку крохмалю. Ретельно перемішати руками. - Для начинки фарш змішати з дрібно нарізаною цибулею та спеціями. Замісити.   - викласти фарш на коржі з тіста 
- Потім поставити велику каструлю з водою. Кинути туди лавровий лист, трохи посолити. Довести до кипіння. - На ліву руку викласти картоплю, розпластати по всій долоні, викласти зверху фарш та загорнути цеппеліни. Для заплаток можна взяти ще картоплі. Стінки цеппеліна не повинні бути тонкими, інакше потім у каструлі все розвалиться.   - зліпити цеппеліни 
- Потім обережно опустити у киплячу воду. Після цього ополоснути руки водою - це запобігатиме липкості від тіста і воно легко відставатиме від долонь   - відварити 
- Зліпити цеппеліни і все запустити «у плавання». Готувати 20-25 хвилин у киплячій воді. Потім обережно вийняти і покласти на тарілку.   - подавати зі сметаною 
- Можна прикрасити петрушкою і, за бажанням, смаженою цибулею. Подавати зі сметанкою!   - або зі шкварками 
- Варіант другий: фарш вже зварений (обсмажений), тоді цеппеліни варяться всього хвилин 5-7. Варіант третій: цеппеліни не варяться, а смажаться на сковороді до золотистої скоринки і потім тушкуються в каструльці до готовності (можна додати сметану). Так бабуся готувала найчастіше. Бо ризик того, що крохмалю все ж не вистачить і цеппеліни розваляться в каструлі, великий, але це справа техніки і тренувань. Цеппеліни зберігаються в холодильнику 3 дні, якщо їх ніхто раніше не з'їсть. Холодні варені цеппеліни дуже смачні на наступний день: обсмажити на рослинній олії і подавати знову зі сметанкою. Всім приємного апетиту! 












Комментарии
Cпасибо!!!!!!
Спасибо большое за рецепт и испорченные продукты, девочки и мальчики не добавляйте крахмал в картошку его нужно предварительно разбавить в воде затем медленно вливать в кипящею воду помешивая...жаль что я это узнала до приготовления((( я всё испортила....
Мама в моем детстве очень часто готовила цеппелины, ну оочень вкусное блюдо. Я недавно нашла этот рецепт и приготовила мужу , он был в восторге. Я воспользовалась 3-тим вариантом. Обжаривала цеппелины, а потом тушила. я делала сметанный соус, пожарила лук, потом влила сметану и добавила специй (как мама).Советую всем! Очень сытное и вкусное блюдо.
Esli ne poluchaetsia, ne nado vinit avtora. Recept neploxoj. I s kraxmalom vsio xorosho. ZHivu v Litve vsiu zhizn i recept ochen blizok k originalnomu, tolko ja luk ne dobavliaju v kartofel. A kraxmal obiazatelno.
Советую поступить просто и вкусно, приготовьте из пюре и крахмала 50~50 получаются светлые и такие-же вкусные цеппилины. Ну из личного опыта, могу сказать. Что это не точный рецепты цеппилин, мы в Литве по такому рецепту не готовим. готовится либо из тертого картофеля без вареного или вареный картофель с крахмалом ( без сырого) никто так не мешает
 готовится либо из тертого картофеля без вареного или вареный картофель с крахмалом ( без сырого) никто так не мешает  