
Аджабсандал (грузинське овочеве рагу)
Рецепт на 12 порций более 120 минут готовить не сложно блюдо недорогое тушить Грузинская кухня детям старше 3 лет подросткам беременным всем остальным веганам вегетарианцам на праздник на встречу с друзьями на каждый день
Аджабсандал - це досить популярна в Грузії літня страва, що являє собою щось на зразок овочевого рагу. Рецептів його велика кількість, але мені сподобався ось цей, з рисом.
Цитую слова автора: «Ця страва готується легко. Спочатку треба приготувати (очистити і нарізати) всі продукти, потім укласти їх шарами в каструлю, поставити на вогонь і дочекатися результату».
І справді, саме так все і було. А результат перевершив всі очікування. Дуже смачна річ вийшла!
Аджабсандал традиційно подають холодним, але, чесно кажучи, нам усім, включаючи гостей, теплий його варіант сподобався набагато більше. Я думаю, що холодний буде добрий в літню спеку.
Це страва суворо вегетаріанська, не насмілюйтеся готувати її на м'ясному бульйоні. І ще, я готувала на велику кількість гостей, тому і пропорції такі великі, а ви можете робити вполовину менше.
Теги
баклажан, болгарский перец, рис
Ингредиенты
- 1, 5 кг баклажанів
- 6 великих помідорів
- 6 м'ясистих перців (або штук 10 «Ластівка»)
- 4 цибулини
- 800 г моркви
- 1 кг картоплі
- 3/4 склянки рису
- 1/2 склянки рослинної олії
- трохи води
До смаку:
- часник
- гострий перець
- зелень
- сіль
Приготовление
Баклажани очистити від шкірки, нарізати кубиками, посолити і залишити на 1 годину, можна під вантажем. Це потрібно для того, щоб з баклажанів виділився непотрібний нам сік коричневого кольору. Ми його зллемо, і наш Аджабсандал не буде гірчити і набувати неприємного темного відтінку.
Баклажани посолити і залишити на годину. В цей час приготувати всі інші овочі. Картоплю очистити і нарізати кружальцями.
Картоплю нарізати кружечками. Цибулю ріжемо кубиками, моркву - кружечками.
Цибулю нарізати кубиками. Моркву нарізати кружальцями. Перець очистити і теж нарізати кубиками.
Перець нарізати кубиками. Рис промити.
Рис промити. Помідори бланшувати, зняти з них шкірочку і нарізати тонкими скибочками.
Беремо наші баклажани, промиваємо їх і добре віджимаємо від соку.
Баклажани віджати. Тепер збірка. Беремо велику каструлю або латку (об'ємом 5-7 л), наливаємо туди половину олії і трохи води. Овочі укладаємо шарами. Нам потрібно повторити всі шари два рази, тому всі продукти ділимо навпіл. Кожен шар трохи підсолюємо. Шари: - картопля + сіль
Шар картоплі. - баклажани + сіль
Шар баклажанів. - перець, морква і цибуля + сіль
Шар перцю, цибулі та моркви. - помідори + сіль - рис
Шар помідорів і рису. Вдруге - все те ж саме, тільки міняємо місцями рис з помідорами, щоб помідори виявилися зверху. Не турбуйтеся, якщо кількість овочів буде більше, ніж каструля. При тушкуванні вони зменшаться в об'ємі і осядуть.
Всі шари. Обережно вливаємо залишок олії по краєчку. Ставимо наш Аджабсандал на вогонь, доводимо до кипіння і залишаємо на маленькому вогні на годину-півтори, періодично притискаючи овочі ложкою і вдавлюючи їх в сік. Через годину додаємо дрібно нарізаний часник, гострий перець і зелень. Додаємо воду і сіль, якщо потрібно. Якщо овочі дуже соковиті, то багато води не потрібно. У мене вони дали стільки соку, що залили всю плиту!
Додати зелень і спеції. Далі дивимося за готовністю моркви. Як тільки вона готова, можна знімати з вогню.
Готово. Бачите, як овочі уварилися! Дати постояти (краще ніч) і подавати гарячим чи холодним, як вам більше захочеться, т.к. Аджабсандал смачний в будь-якому вигляді!
Приємного апетиту!
Комментарии
когда мы жили в Крыму моя мама часто делала это блюдо и оно называлось МУСАКА
Loveday мусака - это совершенно другое блюдо.
Люблю грузинскую кухню, самая вкусная кухня на свете, а пробовал я не мало. Моя мама была великолепным поваром, а я только потребителем, увы, ее навыки мне не передались. Жена украинка, но к сожалению не может так готовить! Гарик.
Вообщето аджабсандал без риса готовится!
Просто есть разные варианты рецепта.