Рецепт Аджабсандал (грузинське овочеве рагу) с фото

Аджабсандал (грузинське овочеве рагу)

Рецепт на 12 порций более 120 минут готовить не сложно блюдо недорогое тушить Грузинская кухня детям старше 3 лет подросткам беременным всем остальным веганам вегетарианцам на праздник на встречу с друзьями на каждый день

Аджабсандал - це досить популярна в Грузії літня страва, що являє собою щось на зразок овочевого рагу. Рецептів його велика кількість, але мені сподобався ось цей, з рисом.
Цитую слова автора: «Ця страва готується легко. Спочатку треба приготувати (очистити і нарізати) всі продукти, потім укласти їх шарами в каструлю, поставити на вогонь і дочекатися результату».
І справді, саме так все і було. А результат перевершив всі очікування. Дуже смачна річ вийшла!

Аджабсандал традиційно подають холодним, але, чесно кажучи, нам усім, включаючи гостей, теплий його варіант сподобався набагато більше. Я думаю, що холодний буде добрий в літню спеку.
Це страва суворо вегетаріанська, не насмілюйтеся готувати її на м'ясному бульйоні. І ще, я готувала на велику кількість гостей, тому і пропорції такі великі, а ви можете робити вполовину менше.

Теги

баклажан, болгарский перец, рис

Ингредиенты

  • 1, 5 кг баклажанів
  • 6 великих помідорів
  • 6 м'ясистих перців (або штук 10 «Ластівка»)
  • 4 цибулини
  • 800 г моркви
  • 1 кг картоплі
  • 3/4 склянки рису
  • 1/2 склянки рослинної олії
  • трохи води

До смаку:

  • часник
  • гострий перець
  • зелень
  • сіль

Приготовление

  1. Баклажани очистити від шкірки, нарізати кубиками, посолити і залишити на 1 годину, можна під вантажем. Це потрібно для того, щоб з баклажанів виділився непотрібний нам сік коричневого кольору. Ми його зллемо, і наш Аджабсандал не буде гірчити і набувати неприємного темного відтінку.

    Баклажани посолити і залишити на годину.
    Баклажани посолити і залишити на годину.
  2. В цей час приготувати всі інші овочі. Картоплю очистити і нарізати кружальцями.

    Картоплю нарізати кружечками.
    Картоплю нарізати кружечками.
  3. Цибулю ріжемо кубиками, моркву - кружечками.

    Цибулю нарізати кубиками.
    Цибулю нарізати кубиками.
    Моркву нарізати кружальцями.
    Моркву нарізати кружальцями.
  4. Перець очистити і теж нарізати кубиками.

    Перець нарізати кубиками.
    Перець нарізати кубиками.
  5. Рис промити.

    Рис промити.
    Рис промити.
  6. Помідори бланшувати, зняти з них шкірочку і нарізати тонкими скибочками.

  7. Беремо наші баклажани, промиваємо їх і добре віджимаємо від соку.

    Баклажани віджати.
    Баклажани віджати.
  8. Тепер збірка. Беремо велику каструлю або латку (об'ємом 5-7 л), наливаємо туди половину олії і трохи води. Овочі укладаємо шарами. Нам потрібно повторити всі шари два рази, тому всі продукти ділимо навпіл. Кожен шар трохи підсолюємо. Шари: - картопля + сіль

    Шар картоплі.
    Шар картоплі.
  9. - баклажани + сіль

    Шар баклажанів.
    Шар баклажанів.
  10. - перець, морква і цибуля + сіль

    Шар перцю, цибулі та моркви.
    Шар перцю, цибулі та моркви.
  11. - помідори + сіль - рис

    Шар помідорів і рису.
    Шар помідорів і рису.
  12. Вдруге - все те ж саме, тільки міняємо місцями рис з помідорами, щоб помідори виявилися зверху. Не турбуйтеся, якщо кількість овочів буде більше, ніж каструля. При тушкуванні вони зменшаться в об'ємі і осядуть.

    Всі шари.
    Всі шари.
  13. Обережно вливаємо залишок олії по краєчку. Ставимо наш Аджабсандал на вогонь, доводимо до кипіння і залишаємо на маленькому вогні на годину-півтори, періодично притискаючи овочі ложкою і вдавлюючи їх в сік. Через годину додаємо дрібно нарізаний часник, гострий перець і зелень. Додаємо воду і сіль, якщо потрібно. Якщо овочі дуже соковиті, то багато води не потрібно. У мене вони дали стільки соку, що залили всю плиту!

    Додати зелень і спеції.
    Додати зелень і спеції.
  14. Далі дивимося за готовністю моркви. Як тільки вона готова, можна знімати з вогню.

    Готово.
    Готово.
  15. Бачите, як овочі уварилися! Дати постояти (краще ніч) і подавати гарячим чи холодним, як вам більше захочеться, т.к. Аджабсандал смачний в будь-якому вигляді!

    Приємного апетиту!
    Приємного апетиту!
Оценка 5 / 5 на основе 1758
Домашняя
баклажан, болгарский перец, рис
PT240M
PT240M
0

Комментарии

Loveday
Loveday

когда мы жили в Крыму моя мама часто делала это блюдо и оно называлось МУСАКА

Елизавета
Елизавета

Loveday мусака - это совершенно другое блюдо.

Гарик
Гарик

Люблю грузинскую кухню, самая вкусная кухня на свете, а пробовал я не мало. Моя мама была великолепным поваром, а я только потребителем, увы, ее навыки мне не передались. Жена украинка, но к сожалению не может так готовить! Гарик.

Картвели
Картвели

Вообщето аджабсандал без риса готовится!

Елизавета
Елизавета

Просто есть разные варианты рецепта.