Гаряче тиквяне варення, немов мармелад
Рецепт на 5 порций более 120 минут готовить не сложно блюдо недорогое варить плита Армянская кухня детям старше 3 лет подросткам на каждый день
Хто б міг подумати, що варення з гарбуза може бути таким смачним і дуже схожим на мармелад. Секрет хрусткого мармеладу криється в замочуванні шматочків гарбуза в негашеному вапні. Зверху кожного шматочка утворюється хрустка скоринка, а всередині він залишається м'яким і соковитим. З 3 кг гарбуза виходить близько 5 літрів варення. Завдяки спеціям сироп виходить ароматним, тягучим і смачним. Зберігати таке варення можна в холодильнику чи льосі, як заготовку на зиму.
Теги
Ингредиенты
- гарбуз (в очищеному вигляді) - 3 кг
для замочування:
- негашене вапно - 100-150 г
- вода - рівно стільки, щоб вкрила всі шматочки гарбуза
сироп:
- апельсин - 3 шт
- лимон - 1 шт
- кориця - 2 палички
- гвоздика - 10-15 шт
- свіжий імбир - 30 г
- вода і цукор - 1:1
* примітка: я воду і цукор вимірювала склянками, на 12 склянок води я взяла 10 склянок цукру
Приготовление
Підготовляємо продукти для варення.
Продукти для варення з гарбуза Гарбуз добре миємо.
Гарбуз добре миємо Зручніше спочатку гарбуз розрізати навпіл, а потім починати чистити ножиком або картоплечисткою. Насіння необхідно ретельно видалити.
Чистимо гарбуз Ріжемо гарбуз невеличкими шматочками, розмір тут не має значення, орієнтуйтеся на те, щоб їх потім можна було легко помістити в рот.
Нарізаємо гарбуз Складаємо гарбуз у велику, глибоку ємність. В окрему миску висипаємо негашене вапно і заливаємо невеликою кількістю води.
Робимо розчин з вапна Добре перемішуємо і виливаємо цю суміш у миску з гарбузом. Доливаємо воду до самих країв, так щоб усі шматочки були у воді. За необхідності встановіть якийсь вантаж зверху, у більшості випадків достатньо тарілки. Залишаємо наш гарбуз «маринуватися» на 6-8 годин, а краще на ніч.
Доливаємо розчин Наступного ранку ретельно промиваємо шматочки гарбуза під проточною водою.
Промиваємо гарбуз Перекладаємо гарбуз у каструлю після промивання його під водою.
Складаємо промитий гарбуз у каструлю Заливаємо гарбуз окропом і варимо буквально 2-3 хвилини після закипання. Це потрібно для того, щоб вапно добре вимилося.
Варимо 2-3 хвилини Тепер готуємо наш сироп. Від його смаку залежатиме смак варення. У велику емальовану миску виливаємо 12 склянок води і 10 склянок цукру. Доводимо сироп до кипіння, варимо 10-15 хвилин поки цукор повністю не розчиниться.
Додаємо цукор Як тільки цукор розчинився і трохи проварився додаємо цедру 3 апельсинів і 1 лимона. Нарізати її можна будь-якими зручними вам шматочками, терти на тертці не потрібно. Варимо цедру 5-10 хвилин.
Додаємо цедру лимона та апельсинів Тепер можна викладати шматочки гарбуза в сироп. Варимо гарбуз у сиропі 10-15 хвилин.
Викладаємо в сироп гарбуз Тим часом підготовляємо вже очищені апельсини, лимон та імбир. Нарізаємо їх часточками і додаємо у киплячий гарбуз. Продовжуємо варити ще 10-15 хвилин. Врахуйте, що імбир має дуже яскравий аромат і надає насичений смак, тому не переборщіть з ним, 30 г буде достатньо.
Очищені апельсини та лимон Через 15 хвилин кладемо у наше варення кілька паличок кориці і гвоздику. Щоб легше було потім гвоздику дістати, помістіть її в сито для чаю, якийсь пакетик чи в марлю. Раніше кидати ці спеції не варто, так як вони можуть надати варенню більш темний, коричневий колір. Продовжуємо варити ще 10-15 хвилин, до тих пір, поки шматочки гарбуза не стануть напівпрозорими. Примітка: я використовувала 2 сорти гарбуза - жовтий і помаранчевий. Так от, за моїми спостереженнями жовтий гарбуз зварився набагато швидше, став напівпрозорим, з помаранчевим гарбузом такого яскравого ефекту напівпрозорості не вийшло.
Додаємо спеції Після того як варення зварилося, необхідно дістати з нього імбир, палички кориці і гвоздику. Тепер варення можна розливати по банках. Оскільки банки я не планувала довго зберігати в холодильнику чи льосі, то розливала варення в нестерилізовані банки. Якщо у вас на варення довгострокові плани, то краще їх попередньо простерилізувати.
Розливаємо варення по банках Готове варення закручуємо кришкою, даємо охолонути і відправляємо в холодильник, виймаємо по мірі потреби.
Готове гарбузове варення Особливо сильно таке варення подобається дітям, адже воно справді чимось нагадує мармелад.
Гаряче гарбузове варення, немов мармелад
Комментарии