Сучасні підприємства громадського харчування орієнтуються на інноваційні рішення, замінюючи кілька старих приладів одним універсальним. Саме таким пристроєм є конвекційні печі. Безперечною їхньою перевагою є широкий спектр застосування. За їхньою допомогою можна приготувати одночасно багато різних страв, розміщуючи їх на різних полицях:
- традиційна випічка;
- випічка з використанням пари;
- випічка за допомогою термозонда;
- смаження;
- бланшування;
- грилювання;
- барбекю тощо.
Принцип роботи конвекційної печі
Спеціальні вентилятори нагнітають гаряче повітря, змушуючи його рухатися горизонтально. Потім це повітря надходить на очисні фільтри. Завдяки цьому видаляються усі частинки жиру. Повітря також виводиться з пристрою та проходить через фільтри, що очищають його від частинок запаху.
Температура рівномірно розподіляється по всій печі, тому їжа пропікається швидше й рівномірніше. Це дозволяє одночасно готувати багато порцій різних страв, не змішуючи їхні запахи та смаки.
Процес пропарювання передбачає утворення додавання водяної пари. Завдяки цьому термічна обробка відбувається швидше, а продукт ефективно захищається від пересихання. Саме тому страви, приготовані в конвекційних печах, виходять надзвичайно соковитими, ароматними і дуже смачними.
Основні переваги конвекційних печей
- Економія 60% енергії. Конвекційні печі добре теплоізольовані. Швидке підвищення температури в камері та циркуляція гарячого повітря скорочує час термічної обробки та знижує температуру приготування.
- Економія 40% води. Витрата води становить приблизно 8 л на годину у режимі приготування. У порівнянні з котлом ця витрата незначна.
- Зниження до 90% жирності страв. Жир потрібен лише для отримання певного смаку. Завдяки обробці гарячим повітрям він залишається на поверхні. Тому картопля або мясо виходять із запеченою твердою шкіркою без жиру (суха картопля фрі).
- Зниження на 50% капітальних витрат, бо конвекційні печі замінюють роботу багатьох традиційних пристроїв, таких як: духовки, сковороди, грилі.
- Економія на 50% робочої поверхні на кухні — 1 конвекційна піч займає близько 1 м² площі. Можна розмістити 2 печі — одну на іншій.
Які можливості конвекційних печей можна використовувати для професійного приготування страв?
- Підключення до комп’ютера, що дозволяє контролювати дотриманням стандартів та уникнути появи бактерій під час термічної обробки харчових продуктів. Використовуючи спеціальне програмне забезпечення, можна відстежувати окремі елементи процесу та швидко адаптувати під поточні потреби. окремі програми можна запускати безпосередньо з комп’ютера. Є можливість заблокувати доступ до панелі, щоб уникнути небажаних змін з боку третіх осіб.
- Автоматичне очищення. Після вибору програми машина очищається самостійно використовуючи мийні засоби для пароконвекційних печей, без втручання персоналу. Цей процес повністю безпечний та гігієнічний. Після завершення піч готова до наступного дня роботи.
- Запам’ятовування рецептів і легке повторення їх. Це полегшує процес приготування страв навіть некваліфікованому персоналу.
- Контроль температури всередині м’яса (ростбіф, вирізка, шинка з кісткою) та при запіканні страв, що містять сирі яйця (знищення мікробів сальмонели).
- Швидке охолодження камери між окремими процесами приготування їжі. Це потрібно для обробки м’яса чи риби за температури 160 °C та подальшого приготування гарніру при 99 °C.
Які можливості надають конвекційні печі кухарям?
Ці пристрої можна використовувати для одночасного приготування м’яса, риби, морепродуктів, яєць, овочів і круп, не побоюючись, що один продукт буде пахнути іншим, а окремі інгредієнти не втратять свої вітаміни та колір. Вони позбавляють від необхідності:
- постійного контролю процесу куховарення;
- перевертати або помішувати продукти, щоб уникнути їхнього пригорання.
Приготовлені у конвекційних печах страви — корисні, дуже смачні, ароматні та зачаровують споживача своїм апетитним виглядом. Особливо ефектно виглядають кольори овочів.