Ця дрібна рибка має неабиякий попит. Вона належить до родини оселедцевих і зазвичай сягає від 10 до 15 см у довжину. Попри свої скромні розміри, анчоус за поживністю стоїть на одному місці з м'ясом. Нарівні з іншими сортами морської риби, він багатий на вітаміни, мікро- та макроелементи, жирні кислоти. Тож розберімося детальніше, за що так люблять і цінують цей продукт.
У якому вигляді випускаються
У світі існує приблизно 140 різновидів риби, які живуть в Тихому, Атлантичному, Індійському океанах та Середземному, Чорному морях. Більш як 10 мільйонів тонн відловлюють щорічно. У продажу можна знайти свіжі анчоуси, але частіше виробники пропонують їх у консервованому вигляді чи сушеними. Український споживач звик бачити рибу переважно солоною та запакованою в пачку. Вона вже повністю готова для вживання, можна їсти навіть з кісточками. Варіантів приготування свіжих анчоусів безліч: тушкування, обсмажування, запікання, засолювання. Завдяки своїм високим смаковим властивостям цей морський житель вплинув на всю кухню Європи. У рецептурних книгах будь-якої західної країни ви обов'язково знайдете страви з ним.
Харчова цінність і склад
Насамперед значущість анчоусів як об'єкта для рибальства визначається його високою жирністю. Саме великий вміст поліненасичених Омега-3 відповідає за цінні властивості рибки. Варто відзначити, що в ній немає вуглеводів, і це робить її альтернативною частиною збалансованої здорової дієти. Загалом у 100 грамах продукту в середньому міститься:
- кілокалорій — 131;
- жирів — 4,84 г;
- білків — 20,35 г;
- води — 73,37 г;
- золи — 1,44 г.
Філе також багате на ретинол, токоферол, вітаміни D, К групи B, селен, залізо, цинк, натрій, магній, йод, фосфор. А щоб корисні речовини не втрачали своїх властивостей і максимально засвоювалися, рекомендовано їсти анчоуси разом з овочами.
Позитивні властивості
Введення риби в раціон сприяє зміцненню нервової системи, ефективному схудненню. Придбати її можна не виходячи з дому — на сайті корисних штук maudau.com.ua. Із часом ви помітите, як поліпшився стан волосся та нігтів. Кожна порція постачатиме організму поживні речовини, що підтримують мінеральну щільність кісток і здорову роботу серця, нормалізують рівень холестерину в крові. Анчоуси є гарним джерелом білка. Він відповідає за регенерацію тканин, виробництво ферментів і гормонів. Комбінуючи рибку з іншими продуктами (курятиною, свининою, яйцями, горіхами), ви легко забезпечите щоденну білкову потребу. Анчоусна риба корисна та дуже смачна. Вона чудово засвоюється людським організмом, не створюючи зайвого навантаження на ШКТ, і стане гарним вибором для всіх, особливо дітей та літніх людей.